Orman Gülü Sarı Orman Gülü
« Geri Dön
HABERLER | HABER DETAYI
Anasayfa » Haberler » Sülük Gölü Çözüme Kavuşuyor

Sülük Gölü Çözüme Kavuşuyor

3 YILDA BİR HER ŞEY DEĞİŞİYORDU
80 YILLIK SORUN TARİH OLUYOR
Ordu Büyükşehir Belediyemiz, Korgan ilçesinde bulunan Sülük Gölü ve çevresinde, 80 yıldan bu yana yaşanan heyelanların önüne geçmek için çalışma başlattı. 3 yılda bir arsa sınırlarının değiştiği, 200 evin risk altında olduğu, 23 mahalleye ulaşım sağlayan yol üzerindeki bölgede yapılacak çalışmalarla heyelanların önüne geçilmesi planlanıyor.
Ordu’nun Korgan ilçesinde bulunan 3 mahallede, 1939 yılında Erzurum’da yaşanan deprem sonrası küçük çaplı heyelanlar başladı. Bölgedeki fay hatlarının kırılması ve su kaynaklarının toprağın altına girmesiyle birlikte heyelanlar her geçen yıl artarak devam etti. Yazıcı, Tepe ve Dip Mahallesi’nde bulunan 110 dönümlük arazi günden güne kayarak, yerinden oynamaya başladı. Heyelanla birlikte toplam 23 mahalleye ulaşım sağlayan karayolunda da yaşanan göçmeler ve heyelanlar sonrası, yol zaman zaman trafiğe kapandı. Yaklaşık 70 kişinin tapulu arsasının bulunduğu alanda, sınır çizgileri de 3 yılda bir değişkenlik göstermeye başladı.
BAŞKAN GÜLER’İN TALİMATIYLA ÇALIŞMA BAŞLATILDI
Arazi etrafında bulunan Sülük Gölü olarak adlandırılan iki gölden kaynaklandığı belirlenen heyelanlar sonrası Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatıyla bölgede çalışma başlatıldı. İlk olarak İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı botlarla, göllerde derinlik ve suyun eğimine göre keşif çalışması yapıldı.
23 MAHALLEYE ULAŞIM SAĞLANAN TEK GÜZERGÂH
Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcımız Bülent Şişman, yapılan zemin ve etüt keşifleri sonrası, göllerdeki suyun belli bir seviyede tutularak, zemin kaymaları engellenmesi için çalışmaların başladığını söyledi. Heyelan olan bölgede incelemelerde bulunan Genel Sekreter Yardımcısı Şişman, “ Burası sürekli heyelanların meydana geldiği, arazi sahiplerinin mülkiyetlerinin değiştiği bir alan. Etüt çalışmalarını yaptık. Drenaj çalışmalarına başlıyoruz. Toplam 23 mahalleye ulaşım sağlayan bir güzergâh. Başka bir alternatif yol olmadığı için mutlaka çözülmesi gereken bir güzergâh” dedi.
BİR AY İÇERİSİNDE ÇÖZÜLMESİ PLANLANIYOR
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’in konuyla yakından ilgilendiğini dile getiren Genel Sekreter Yardımcımız Şişman, “ Bölgeye yaklaşık iki ay önce geldiğimizde, Sülük Gölü çevresinde incelemelerde bulunmuştuk. Korgan’ı Tepealan ve mahallelere bağlayan yolda kayma olduğunu gördük. Altı su olduğu için 200-300 metrelik bir hat olduğu gibi kayıyordu. Başkanımız sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatlarıyla, ekiplerimizle birlikte çalışmalar yaptık. Daha önce, DSİ ve bakanlık ekipleri gelmiş çözülememiş. Heyelanlar artık o kadar ileri bir boyuta gelmiş ki bahçeler birbirine karışmaya başlamıştı. Çalışmaları başlattık. İnşallah bir ay içerisinde çözüme kavuşturacağız” diye konuştu.
KİRAZ’DAN BAŞKAN GÜLER’E TEŞEKKÜR
Korgan Belediye Başkanı Tuncay Kiraz da, “Buraya geldiklerinde yapılacak denilmişti ben inanmamıştım. Vatandaşlar da inanmamıştı. Yaklaşık 50 yıldır seçim dönemlerinde siyasilerin, milletvekillerinin seçim vaadi olmuştu. Sayın başkanımız geldiğinde gölün derinliği ölçüldü, ihalesi yapıldı. Şimdi ise çalışmalar başladı. Burası, 19 mahalle 4 eski beldeye ulaşım sağlayan bir güzergah. Bu anlamda çok önemli. Desteklerinden dolayı, Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
200 HANE RİSK ALTINDA
Korgan ilçesi Yazıcı Mahallesi Muhtarı Abdurrahim Kayabaş, heyelan nedeniyle arazilerin ve ilçenin en önemli yolunun risk altında olduğunu belirterek, “Heyelan sorunu, 1939 yılındaki Erzurum depremi sonrası buradaki bir fay hattının kırılmasıyla birlikte su kaynaklarının arazinin altına inmesiyle oluştu. Bundan dolayı da bir tarafı Dip Mahalle, bir tarafı da Yazıcı Mahallesi’ndeki vatandaşların arazilerini risk altına alıyor. Görüldüğü gibi uçuklar meydana geliyor. Burada hem yolda hem de arazilerde tahrip var. Burada vatandaşların yaklaşık 110 dönüm civarında arazisi var. Her yıl 10-15 metre civarında bu heyelanın ilerlemesinden dolayı vatandaşlar arazilerindeki sınır belirlemesinde sıkıntı çekiyor. 3 yılda bir yeniden sınır belirlemesi yapıyoruz. 200 hane heyelan nedeniyle zarar gördü” dedi.
Paylaş